Bloedkoraal

Bloedkoralen sieraden vormen de absolute specialisatie van Juwelier Schilder-Vlugt. Mensen komen uit alle delen van het land en zelfs uit het buitenland om hun bloedkoralen sieraden te kopen. Niet alleen vanwege de enorme keus, maar ook vanwege de geboden kwaliteit. De bloedkoralen colliers en armbanden worden in eigen atelier op maat geregen. Door rechtstreeks in te kopen op internationale veilingen kunnen de bloedkoralen tegen zeer gunstige prijzen worden verkocht.

Bloedkoraal behoort tot de zogenaamde edelkoralen. De van oudsher meest bekende soort is bloedkoraal, dat vrijwel uitsluitend in de Middellandse Zee wordt gevonden. Het is doorgaans oranjerood gekleurd, maar afhankelijk van de groeiomstandigheden kan de kleur variëren van bijna zwart tot vrijwel wit. Het skelet van edelkoralen bestaat voornamelijk uit calciet. De commerciële waarde hangt naast kleur, zeldzaamheid en vraag, vooral af van de afmetingen van de kolonies en dichtheid en hardheid van het materiaal. Deze moeten zodanig zijn dat het koraal zowel goed te bewerken als te polijsten is.

 

    

 

POPULARITEIT VAN BLOEDKORAAL

In Nederland bereikte de populariteit van bloedkoraal zijn hoogtepunt in de 19de eeuw. Sieraden van bloedkoraal met goud, vormen nog steeds een onvervreemdbaar onderdeel van traditionele streekklederdrachten. Heden ten dage zijn de bloedkoraalbestanden sterk uitgedund, waardoor het nog maar mondjesmaat wordt aangeleverd. Door het lage aanbod van de bloedkoralen kan het in de toekomst dan ook kostbaar gaan worden, of zelfs helemaal niet meer leverbaar zijn.

De 14krt geelgouden bloedkoraal sieraden worden gefabriceerd in Holland, de colliers en armbanden worden in eigen huis geregen op iedere gewenste maat.

 

  

 

BLOEDKORAAL EN VOLENDAM

Volendammers zijn opgegroeid met bloedkoraal. Zo ook de familie Schilder-Vlugt. De passie voor dit schitterende edelkoraal heeft geleid tot een ongeëvenaard assortiment bloedkoralen colliers, armbanden, hangers, oorsieraden en ringen. De Volendammer vrouwen hielden vroeger al van mooie sieraden. De vrouwen droegen gouden sloten met een bloedkoralen collier van drie rijen dik. De kralen waren van echt bloedkoraal. Midden in het slot zat een afbeelding, afgedekt met een stuk glas, dit kon een scheepje zijn, een Alziend Oog etc. Veel van het bloedkoraal kwam uit plaatsen waar de klederdracht al aan het verdwijnen was. De sloten werden speciaal voor Volendam gemaakt.